DentalCare monthly updates

NEWS AND ANNOUNCEMENTS

Quisque eget sem urna. Donec at vestibulum nibh, non bibendum est. Curabitur eget tincidunt eros.


hallux-valgus-inainte-si-dupa.jpg
16/Jan/2023

Hallux valgus – monturi

Hallux valgus, numite popular monturi, reprezinta o afectiune a articulatiei metatarsofaringiene in care forma piciorului este modificata prin angularea laterala a degetului mare. Modificarea se intampla la baza halucelui, care se deviaza spre interior si formeaza pe partea interioara a labei piciorului, la nivelul articulatiei o proeminenta osoasa dura. Aceasta pozitie gresita exercita presiune pe celelalte degete si poate cauza deformari asociate (formare de pinteni, deget in ciocan).

Montul in sine nu reprezinta o depunere osoasa suplimentara, ci o aliniere eronata a articulatiei care afecteaza cartilajul si produce in timp artroza. Aceasta poate cauza dureri, miscare limitata sau chiar imposibilitatea miscarii articulatiei.

Cauza exacta a monturilor este necunoscuta, de multe ori se considera a fi o dobandire genetica, dar sunt multi factori ce pot influenta, cum ar fi deformatii prezente la nastere sau traume la nivel local. Diagnosticul este clinic, in urma unui consult de specialitate.

Monturi

Simptome Monturi

 • degetul cel mare este indreptat catre celelalte degete;
 • umflaturi dure pe lateralele labei piciorului;
 • la nivel local, pielea poate fi iritata sau tare; montul poate fi mai inchis la culoare comparat cu restul pielii sau poate avea culoare rosiatica.

 

Nu poti trata monturile singur, insa aceste sugestii pot ameliora durerea cauzata de ele:

 • foloseste pantofi de marime corespunzatoare, largi, cu talpa moale si toc mic;
 • evita pantofii cu toc sau care pot deforma anatomia normala a piciorului;
 • ia paracetamol sau ibuprofen pentru sa combate inflamatia locala;
 • foloseste plasturi de protectie pentru monturi pe care le gasesti in farmacii (pernute pe care le pui in interiorul pantofului pentru a evita presiunea pe pielea afectata);
 • foloseste un pachet de gheata infasurat intr-un prosop pe care il aplici pe monturi in reprize de cate 5 minute ori de cate ori simti ca e nevoie.

Daca durerea nu inceteaza dupa aceste remedii sau daca aceasta intrerupe activitatea zilnica normala trebuie mers la un control. Pacientii ce sufera de diabet prezinta un risc crescut, deoarece problemele la nivelul labei piciorului pot fi mult mai serioase. In acest caz este recomandat un control de specialitate pentru a evalua situatia.

Depinzand de caz, poate fi recomandata orteza de corectie, fizioterapie sau sustinatori plantari pentru a evita agravarea situatiei. Cu toate acestea, interventia chirurgicala este singura metoda de a scapa de monturi. Aceasta nu se recomanda a fi efectuata doar pentru a imbunatati aspectul piciorului, ci pentru a imbunatati functionalitatea acestuia.

Timpul necesar pentru recuperarea totala postoperatorie depinde de la caz la caz. In general, in primele doua saptamani se recomanda a nu se calca pe piciorul operat, iar in functie de activitatea desfasurata se poate face reintegrarea la locul de munca dupa cel putin 2-4 saptamani. Se recomanda a se evita sofatul in primele 6-8 saptamani iar activitatile sportive se pot relua dupa 6 luni.

Desi interventia chirurgicala este un succes si recuperarea se face in totalitate, uneori monturile pot sa revina in timp.


12/Jan/2022

Pentru Programari in Clinica de Recuperare Medicala SportCare

Strada: Glodeni Nr. 12

Sector 2

Telefon: 0766340757

OFERTA INFILTATII ACID HIALURONIC DE LA 700 RON

 

 

In timpul unei infiltratii cu acid hialuronic  o cantitate mica de acid hialuronic, adesea doar 2 ml, este injectata direct in capsula articulatiei genunchiului.

Obiectivele tratarii gonartrozei (artroza genunchiului) cu injectii cu acid hialuronic sunt urmatoarele:

 

 • Reduce durerea
 • Imbunatateste miscarea articulatiilor prin cresterea lubrifierii articulatiilor si reducerea frecarii si inflamatiei articulatiilor
 • Incetineste progresia artrozei

 

Injecțiile cu acid hialuronic sunt de obicei administrate la cabinetul medicului. In functie de marca utilizata, acest tratament presupune 1, 3, 4 sau 5 injectii. Daca este necesară mai mult de o injectie, injectiile se fac la o saptaman intre ele.

 

Ce face acidul hialuronic în articulatia genunchiului?

 

O articulație sanatoasa a genunchiului conține pana la 4 ml de lichid articular. Acidul hialuronic este o componenta cheie a lichidului articular. Ofera fluidului articular calitatea sa vâscoasă, alunecoasa, care face următoarele:

 

 • Permite suprafetelor acoperite cu cartilaj ale oaselor să alunece una pe cealalta, reducând astfel frecarea dintre oase.
 • Adauga protectie pentru a proteja articulatiile in timpul impactului (de exemplu, activitatea de sustinere a greutatii).

Vezi Anatomia genunchiului

 

Articulatiile afectate de artroza au de obicei o concentratie mai mica de acid hialuronic in lichidul articular decât articulatiile sanatoase si, prin urmare, o protectie mai mica împotriva frecarii si impactuluir. Acest lucru accelerează si mai mult procesul de degenerare a articulațiilor, creand un cerc vicios.

 

Cine poate primi injectii cu acid hialuronic pentru osteoartrita genunchiului?

 

Injecția cu acid hialuronic nu este un tratament de primă linie pentru artroza genunchiului. Acest tratament poate fi luat în considerare pentru cei care:infiltratii acid hialuronic artroza genunchi gonartroza

 • au artroza moderată a genunchiului cu simptome care afectează viata de zi cu zi.
 • nu iau medicamente pentru durere deoarece acestea pot cauza diverse reactii adverse cum ar fi afectarea rinichilor, probleme cardiace si/sau sângerare abdominală în cazul utilizării pe termen lung a AINS sau au alte afectiuni, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala si nu pot lua medicamente precum steroizii.
 • Arată îmbunătățiri după prima rundă de tratament. Astfel de cazuri pot beneficia de injecții suplimentare cu acid hialuronic atunci când simptomele osteoartritei reapar.5-6
 • Nu sunt eligibili pentru operație, doresc să amâne operația sau nu doresc să fie operați.

 

Când nu sunt adecvate injecțiile cu acid hialuronic?

Este posibil ca injectiile cu acid hialuronic să nu fie adecvate la unele persoane precum:

 

 • Femeile însărcinate sau care alăptează
 • Copii şi adolescenţi
 • Cei cu infecții bacteriene și alte infecții în și/sau în jurul genunchiului artrozic.
 • Cei cu o alergie cunoscută la produsele hialuronice.

În plus, cei care sunt alergici la ouă sau la alte produse de păsări (de exemplu, păsările de curte) sunt sfătuiți să-și informeze medicul.  Acest lucru se datorează faptului că anumite produse cu hialuronat sunt fabricate din piepteni de cocoș și ar putea să nu fie potrivite pentru astfel de pacienți.

 

 

Rezultatele injecțiilor cu acid hialuronic pentru osteoartrita genunchiului variază de la fiecare pacient. Unii oameni se confruntă cu o ameliorare completă din simptomele osteoartritei genunchiului, în timp ce alții beneficiază de o ameliorare partiala.

 

 

 • Ameliorarea durerii nu este imediata si, de obicei, incepe în jurul celei de a patra săptămână după infiltratia initiala.
 • Durata perioadelor de ameliorare poate varia de la 2 luni pana la 12 luni.
 • Regimurile de injectii multiple pot fi mai eficiente decât o singură injectie la unele persoane.
 • Injecțiile suplimentare pot oferi o usurare mai lungă de până la 3 ani la unii pacienti care prezintă o îmbunatatire initială cu acest tratament. Această perioadă lungă de ameliorare a durerii poate ajuta la amanarea interventiei chirurgicale de inlocuire totală a genunchiului in unele cazuri.

 

Cum funcționează injectiile cu acid hialuronic la genunchiul artrozic (gonartroza)

 

Cercetarile sugereaza că injectiile cu acid hialuronic pot functiona in mai multe moduri pentru a reduce simptomele cauzate de artroza. De exemplu, injectiile cu acid hialuronic pot reduce inflamatia, frecarea si  degenerarea lenta a cartilajului si a osului.

Efecte asupra durerii și inflamației genunchiului

Injectiile cu acid hialuronic pot reduce simptomele gonartrozei cu una sau mai multe dintre următoarele proprietati:

 

 • Lubrifiere. La unii oameni, vascozitatea acidului hialuronic poate oferi o lubrifiere mai bună și o absorbtie a socurilor in articulatia genunchiului. Aceste efecte pot reduce frecarea in articulatie, reducand astfel durerea si rigiditatea si prevenind pierderea cartilajului si a osului.
 • Efecte antiinflamatorii. Cercetările arată că injecțiile cu acid hialuronic pot oferi efecte antiinflamatorii, cum ar fi reducerea durerii, inflamației si/sau umflarea genunchiului.
 •  Efecte de calmare a durerii. La unii oameni, moleculele de acid hialuronic formează o bariera in jurul terminatiilor nervoase, impiedicând transmiterea semnalelor de durere către creier. Aceste molecule se leagă si de alte celule din genunchi care semnaleaza durerea. Prin aceste mecanisme, durerile de genunchi pot fi diminuate.

Vascozitatea acidului hialuronic poate avea, de asemenea, efecte pozitive asupra cartilajului, oaselor si altor tesuturi din jur din genunchi.

Efecte asupra cartilajului și osului genunchiului

In general, acidul hialuronic care se injectează în genunchi ramane in articulatie doar cateva zile. Cu toate acestea, rezultatele pot dura luni de zile. Sustinatorii cred că această ameliorare extinsa a durerii sugereaza că injecțiile cu acid hialuronic pot modifica de fapt procesul bolii artrozice – si nu doar suprima simptomele.

In mod specific, la unii oameni, injectiile cu acid hialuronic la genunchi pot acționa prin:

 

 • Ajută la cresterea si protecția cartilajului prin stimularea cresterii celulelor producatoare de cartilaj, numite condrocite. Aceste injectii protejează, de asemenea, condrocitele existente, crescand astfel formarea totală a cartilajului.
 • Intarirea cartilajului existent prin producerea de proteine ​​importante (proteoglicani) si carbohidrati (glicozaminoglicani).
 • Intarirea osului existent prin modificarea densitatii si grosimii osului subcondral al genunchiului (os care se afla imediat sub cartilaj). Modificarile in structura osoasa pot ajuta la reducerea tensiunilor asupra cartilajului atunci cand genunchiul suporta greutate.
 • Stimuland organismul să-și producă propriul acid hialuronic, restabilind la randul sau cantitatea de acid hialuronic din genunchi si oferind efecte pe termen lung.
 • Aceste efecte pot ajuta la prevenirea progresiei artorzei.

 

Tehnica de injectare pentru administrarea acidului hialuronic la nivelul genunchiului se numește infiltratie intrarticulara. Termenul de infiltratie intrarticulara se refera la o injectie administrata direct in capsula articulara.

Această procedură este de obicei efectuată în cabinetul unui medic si efectuată de un medic ortoped. Unii reumatologi pot oferi si acest tratament. Procedura de injectare dureaza cateva minute si, de obicei, nu implică nicio pregătire prealabila. Cu toate acestea, este recomandabil să discutati istoricul medical si medicamentele curente cu medicul înainte de acest tratament.

 

Procedura pas cu pas pentru injectarea acidului hialuronic la genunchi

Procedura pentru infiltratii cu acid hialuronic la genunchi implica următorii pasi:

 

 • Pacientul fie sta intins pe spate cu genunchiul drept, fie sta drept cu genunchiul indoit – aceasta pozitie ar depinde de abordarea preferată a medicului de a introduce acul in capsula genunchiului.
 • Genunchiul este sters cu un dezinfectant, cum ar fi alcool sau iod.
 • Pacientului i se cere sa relaxeze mușchii picioarelor; acest lucru va facilita o infiltratie cu succes si, de asemenea, poate face infiltratia mai putin dureroasa.
 • Medicul poate administra un anestezic local, cum ar fi lidocaina, pentru a amorti zona.
 • Daca genunchiul este umflat cu exces de lichid, medicul poate aspira (extrage) acest lichid cu un ac și o seringa.

Această injectie este eficientă numai dacă acidul hialuronic este livrat direct in articulația genunchiului (nu în țesuturile din jur). Pentru o mai bună acuratete, unii medici preferă să folosească ultrasunetele in timp ce fac infiltratia. Un gel va fi aplicat pe pielea din apropierea locului de injectare, iar un tehnician va apasa usor un dispozitiv cu ultrasunete de mana pe pielea acoperită cu gel. O imagine a spatiului articular va fi proiectata pe un ecran de computer pentru ca medicul sa o vadă.

 • Folosind o seringa noua, sterila, medicul va injecta acidul hialuronic pe o parte a genunchiului.
 • Zona de infiltrare va fi curatată si bandajata.
 • Pacientului i se va spune să indrepte si să îndoaie genunchiul de mai multe ori pentru a ajuta la raspandirea materialului in intreaga articulatie a genunchiului.

Această tehnică de injectare necesită expertiza unui profesionist medical calificat, care poate administra acidul hialuronic in capsula articulara a genunchiului. Daca materialul este injectat in orice altă zonă a genunchiului, eficacitatea si siguranta procedurii pot fi reduse.

Dupa infiltratia cu acid hialuronic

Se recomanda o perioada de repaus de 12 pana la 24 de ore imediat după viscosuplimentare. Odihna după injectare ajuta la reducerea durerii prin injectie si, de asemenea, scade sansa ca acidul hialuronic sa fie indepartat de capsula articulară

 

În această perioadă de odihna, pacientii pot efectua activitati simple, cu impact redus, cum ar fi plimbări lente si scurte. Alergarea, transportul de sarcini grele si efectuarea altor activităti cu impact puternic sunt, in general, evitate in aceasta perioada. Efectele de calmare a durerii ale acestei proceduri apar de obicei în jurul celei de a patra saptamana după injectare.

 

Fizioterapie

De obicei, se recomandă un program de urmarire care sa includa kinetoterapie si exercitii la domiciliu pentru genunchi. Aceste practici ajută la construirea si mentinerea fortei musculare din jurul articulatiei genunchiului.

 

 

Fizioterapia si exercitiile pot ajuta, de asemenea, la scaderea simptomelor artrozei genunchiului si la incetinirea degenerescentei articulatiilor. Pacientilor cu dureri severe li se poate prescrie balneoterapie.

 

Suplimente cu curcumina

Pe langă kinetoterapie, poate fi recomandat un supliment oral, cum ar fi curcumina, o substanta chimică găsita in mod natural în condimentele de turmeric. Există unele dovezi că administrarea de suplimente de curcumina poate imbunatati rezultatul tratamentului cu injectie cu acid hialuronic pentru artroza.

Efecte secundare si riscuri ale injecțiilor cu acid hialuronic pentru osteoartrita genunchiului

Injectia cu acid hialuronic pentru genunchi este de obicei considerată o procedura sigură, dar, ca orice procedură medicală, poate prezenta unele efecte secundare si riscuri.

 

 • Cele mai frecvente efecte secundare ale acestei proceduri includ umflarea usoara si durerea la locul injectarii.
 • Riscurile, desi rare, pot include reactii artritice pseudo-septice. Artrita pseudo-septică este o reactie inflamatorie severa sau eruptie la locul injectării. Daca apare aceasta reactie, este de obicei observată în primele trei zile de la injectare si poate fi tratata cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau steroizi.
 • Alte riscuri rare includ infectiile, reactiile alergice sau bursita. Daca apar astfel de semne sau simptome, se recomanda sa consultati imediat un medic.

Pentru Programari in Clinica de Recuperare Medicala SportCare

Strada: Glodeni Nr. 12

Sector 2

Telefon: 0766340757

OFERTA INFILTATII ACID HIALURONIC DE LA 700 RON


Fractura-glezna.jpg
01/Jul/2021

 

O gleznă ruptă poate avea in leziune o componenta a osului. Este posibil să aveti o gleznă fracturata ca urmare a unei miscari de rasucire de la un simplu pas gresit sau in urma unei caderi sau de la o trauma directa in timpul unui accident de masina, de exemplu.

 

Severitatea leziunilor la nivelul gleznei varianza.  Fracturile pot varia de la fisuri mici ale oaselor pana la rupturi osoase care pot patrunde pielea.fractura glezna ruptura glezna

 

Tratamentul unei fracturi de glezne depinde de locul fracturii si de severitatea fracturii osoase. O glezna rupta poate necesita o interventie chirurgicală pentru a stabilizare cu placi, tije sau suruburi in la nivelul osului rupt pentru a mentine pozitia corecta în timpul vindecarii.

 

Simptome

 

Daca aveti o glezna rupta, este posibil să aveti unele dintre urmatoarele semne si simptome:

 

 • Durere imediată, pulsatila
 • Umflatura la nivelul membrului inferior
 • Vanatai
 • Sensibilitate locala
 • Deformare locala
 • Dificultate sau durere la mers sau la suportarea greutatii

 

Cand sa vezi un medic

 

Consultati un medic daca exista o deformare evidenta, daca durerea si edemul nu se amelioreaza sau daca durerea si umflarea se agraveaza in timp. De asemenea, consultați un medic daca traumatismul interfereaza cu mersul pe jos.

 

Cauze

 

O glezna rupta este de obicei rezultatul unei miscari de rasucire, dar poate fi cauzata si de o lovitura directa la nivelul gleznei.

 

Cele mai frecvente cauze ale unei fracturi de glezna includ:

 

 • Accidente auto. Leziunile prin strivire frecvente in accidentele de masină pot provoca leziuni care necesita interventia chirurgicala.
 • Caderi. Impiedicarea si caderea va pote rupe oasele gleznei, la fel ca si aterizarea in picioare de la o inaltime mica.
 • Imiedicarea prin pasi gresiti. Uneori, doar prin a „calca stramb” poate induce o fractura printr-o miscare de rasucire fortata.

 

Factori de risc

 

Este posibil să aveti un risc mai mare de a va fractura glezna daca:

 

 • Participati la sporturi de mare impact. Tensiunile, loviturile directe si leziunile de rasucire care apar în sporturi precum baschetul, fotbalul, gimnastica, tenis si fotbalul pot provoca fracturi de glezna.
 • Utilizati tehnica sau echipament sportiv neadecvat. Echipamentele defectuoase, cum ar fi pantofii prea uzati sau nepotriviti activitatii efectuate, pot contribui la fracturi de stres si accidentari. Tehnicile de antrenament necorespunzatoare, cum ar fi neincalzirea si intinderea, pot provoca, de asemenea, leziuni la glezna.
 • Cresterea brusca a nivelului de activitate. Indiferent daca esti un atlet profesionist sau cineva care tocmai a inceput sa faca miscare, cresterea brusca a frecventei sau a duratei sesiunilor de exercitii poate creste riscul unei fracturi de stres.
 • Scaderea densitatii osoase (osteoporoza) va poate expune riscului mai mare de a fractura un os al gleznei.
 • Fumat. Fumatul poate creste riscul de a dezvolta osteoporoză. Studiile arata, de asemenea, că vindecarea după o fractura poate dura mai mult la persoanele care fumeaza.

 

Complicații

 

Complicatiile unei glezne rupte sunt mai putin frecvente, dar pot include:

 

 • Artroza. Fracturile care se extind in articulatie pot provoca artroza in timp. Daca glezna incepe să te doara mult timp, este recomandat sa se faca un consult medical.
 • Infectia osoasa (osteomielita). Dacă aveti o fractura deschisa, adica un capat al osului iese prin piele, osul dumneavoastra poate fi expus la bacterii care cel mai probabil vor provoaca o infectie.
 • Sindromul de compartiment. Aceasta afectiune poate aparea rar in cazul fracturilor de glezna. Provoaca durere, umflare si necroza in muschii afectati si este o urgenta medicochirurgicala.
 • Leziuni ale nervilor sau ale vaselor de sânge. Trauma la gleznă poate răni nervii si vasele de sange, uneori chiar rupandu-le. Căutati atenție imediată daca observati orice amorteala sau probleme de circulatie. Lipsa fluxului sanguin poate cauza necroza osoasa sau chiar ischemia piciorului.

 

Prevenirea

 

Aceste sfaturi de baza in sport si siguranță pot ajuta la prevenirea leziunilor de la nivelul gleznei:

 

 • Purtati incaltaminte corespunzatoare. Folositi pantofi de drumeție pe teren accidentat. Alege incaltaminte sportiva potrivita pentru sportul ales.
 • Inlocuiti regulat incalmitea stricata. Aruncati adidasii de indata ce talpa sau calcaiul se uzează sau daca pantofii sunt uzati neuniform. Dacă alergi, inlocuieste-ti adidasii la fiecare 300 până la 400 de kilometrii.
 • Incalzirea este estentiala. Acest principiu se aplică unui nou program de fitness si fiecarui antrenament individual.
 • Intareste oasele. Obtineti suficient calciu si vitamina D. Alimentele bogate in calciu includ laptele, iaurtul si branza.
 • Intareste-ti muschii gleznei. Dacă suntesi predispus sa va rasuciti glezna, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru exercitii care sa va ajute la intărirea muschilor de sustinere ai gleznei.

 

Diagnostic

 

Medicul va examina glezna pentru a verifica punctele sensibile. Locatia exacta a durerii poate ajuta la determinarea cauzei acesteia.fractura glezna ruptura glezna

 

Medicul va poate muta piciorul in diferite pozitii pentru a vă verifica aria de mișcare. Vi se poate cere să mergeti pe o distanta scurta, astfel incât sa va putem examin examina mersul.

 

Teste

 

Dacă semnele și simptomele dumneavoastră sugerează o pauza sau o fractură, se poate sugera unul sau mai multe dint

fractura glezna ruptura glezna

re următoarele teste imagistice.

 • raze X. Cele mai multe fracturi de gleznă pot fi vizualizate pe radiografii.
 • Tomografia computerizată (CT). CT preia raze X din mai multe unghiuri diferite si le combină pentru a realiza imagini in sectiune transversala ale structurilor interne ale corpului dumneavoastră. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). RMN-ul foloseste unde radio si un camp magnetic puternic pentru a crea imagini foarte detaliate ale ligamentelor care va ajuta sa va tineti glezna.

 

 

Tratament

 

Tratamentele pentru o gleznă rupta vor varia, în functie de osul rupt si de severitatea leziunii.

 

Medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un analgezic fara prescriptie medicala sau anifinflamatorii nesteroidiene.

 

Terapie

Dupa ce osul s-a vindecat, probabil ca va trebui să restabiliti miscarile normale ale articulatiei si sa restabiliti functia normala a muschiilor si ligamentelor rigide de la nivelul gleznei. Un kinetoterapeut sau un medic de recuperare medicala va poate invata exercitii pentru a va îmbunatati flexibilitatea, echilibrul si forta.

 

Proceduri chirurgicale sau alte proceduri

 

 

 • Reducere. Daca aveti o fractura deplasata, ceea ce inseamnă că cele două capete ale fracturii nu sunt aliniate bine, este necesara manipularea capetelor osoase inapoi in pozitia lor corecta. Acest proces se numeste reducere. In funcție de durere si de umflare pe care o aveti, este posibil să aveti nevoie de un relaxant muscular, un sedativ sau un anestezic local pentru a amorti zona inainte de această procedura.
 • Imobilizare. Un os rupt trebuie imobilizat pentru a se putea vindeca. In cele mai multe cazuri, acest lucru necesită o cizma speciala sau o ghipsa.
 • Interventie chirurgicala. In unele cazuri, o fractura de glezna poate avea nevoie de stabilizarea fracturilor cu ajutorul placilor sau suruburilor pentru a menține pozitia corecta a oaselor in timpul vindecarii. Aceste materiale pot fi îndepărtate după vindecarea fracturii dacă sunt proeminente sau dureroase.

fractura glezna ruptura glezna


PRP.jpg
01/Jul/2021

Tratamentul PRP

1. Ce este plasma bogată în trombocite ?

Dr. Birisiu : Plasma bogata in trombocite reprezintă trombocitele concentrate din sange integral combinate cu plasma. Exista o variabilitate extraordinara in diferite preparate comerciale de PRP, cu variabilitate in concentratia de trombocite, globule albe, globule rosii și diverse proteine ​​plasmatice.Tratamentul PRP

2. Cum funcționează tratamentul ?

Dr. Birisiu: Trombocitele contin diverse proteine ​​care pot imbunatati proliferarea celulara, cresterea vaselor de sange și eventuala vindecare a țesuturilor. PRP se administreaza pacientilor printr-o injectie, iar ghidarea cu ultrasunete poate ajuta la plasarea precisă a PRP. După injectie, pacientul trebuie să evite exercitiile pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a începe un program de exerciții de reabilitare.

3. Ce conditii pot fi tratate cu PRP?

Dr. Birisiu: PRP a fost examinat pentru tratamentul mai multor afectiuni musculo-scheletice, inclusiv leziuni ale tendonului, ligamentului, cartilajului, mușchilor, meniscului și oaselor. Cele mai promitatoare date sunt pentru problemele degenerative ale tendonului, cum ar fi cotul jucatorului de tenis sau golf si tendinita rotuliana la genunchi.

4. Este eficient tratamentul PRP?

Dr. Birisiu:. În general, datele care sustin eficacitatea PRP sunt foarte limitate. Exista cateva date care demonstreaza un efect pozitiv in tratamentul tendinopatiei degenerative. Date din literatura existenta arata rezultate promitatoare.

5. Există riscuri în cazul tratamentului PRP?

Dr. Birisiu. Riscurile tratamentului PRP sunt minime, deoarece acesta este sânge derivat de la același pacient. Există un risc indepărtat de infecțte prin aspirarea sangelui sau injectarea la locul tratamentului. Un raspuns advers sau alergic la PRP ar fi extrem de putin probabil, deoarece acesta este un material autolog.

Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma), sau preparat autolog cu plasma conditionata, reprezinta una dintre optiunele moderne de tratament pentru anumite probleme articulare. Desi trombocitele – celulele mici din sange care intervin in procesul de coagulare – sunt cunoscute mai ales pentru rolul pe care il au in oprirea sangerarii, prin continutul lor bogat in factori de crestere, au proprietati regenerative si un rol important si in refacerea leziunilor, ceea ce a dus la utilizarea plasmei imbogatite cu trombocite in aria afectiunilor ortopedice.

 


Leziunea-_de_cartilaj_Condropatia_Artro_Sport_Clinic.jpg
01/Jul/2021

Leziunile cartilajului :

1. Puteți vorbi despre starea actuală a cartilajului artificial? Am fost operat la genunchi acum 20+ ani și mi-au îndepărtat cartilajul de pe genunchiul stâng și acum mă doare atât de mult!

Oamenii confunda adesea cartilajul și meniscul. Primul acoperă capatul osului cu un continut ridicat de apă, care ajuta articulatiile sa alunece unul impotriva celuilalt, in timp ce cel din urma este realizat din fibrocartilaj și rolul sau principal este de a proteja cartilajul de esecul timpuriu. Avem noi tehnologii pentru a le înlocui și a le restabili pe ambele pentru a prelungi longevitatea genunchiului, cum ar fi autogrefa osteocondrală , implantarea cartilajului autlogoos , precum și alogrefele mensiscale.

 2. Mi-ar placea sa stiu cum sa am grija de articulatiile care mi-au mai rămas. Am 2 glezne bune si 1 cot, iar restul corpului este total distrus. Tocmai am avut o proteza de sold si am asteptat o inlocuire a genunchiului drept,  Am fost verificat pentru artrita reumatoida, dar a fost negativ. Ce ar putea face ca articulatiile mele să se distruga singure? 

Există trei forme de bază ale artrozei. Unul este osteoartrita, care este o scadere treptată a cartilajului cu timpul. Cealalta este artrita inflamatorie care apare la persoanele mai tinere atunci când propriul sistem imunitar al organismului se ataca ca in artrita reumatoida, iar ultima este artrita post traumatica, care este rezultatul unui traumatism la o articulatie. Cel mai bine este să aveti acest lucru evaluat de un medic.

  3. Joaca PRP un rol in leziuni cartilaj?

Rezultatele sunt promitatoare atunci cand se folosesc mai multe sedinte de PRP si asociate cu acid hialuronic dar datele sunt limitate. Ele sunt cel mai bine utilizate pentru leziunile musculare ale tendonului.

  leziunile cartilajului4. Care este cercetarea actuală privind leziunile cartilajului?

Exista numeroase tehnologii noi care utilizeaza progrese in implantarea autologa de condrocite, cartilaj tanar si cartilaj macinat. Exista argumente pro si contra in toate acestea și depind de experiența pacienților și a chirurgului.

  5. Am o leziune a cartilajului la genunchi si este posibil să fie nevoie de țesut transplantat. Este ceva obisnuit? Sunt cei mai multi pacienti capabili să revina la activitatea sportiva?

Acest lucru este foarte frecvent. Majoritatea indivizilor sunt capabili să revină la sporturi de nivel inalt după o reconstructie de ligament incrucisat anterior (transplant de alogrefa). Persoanele pot fi active si după alogrefa meniscala și osteocondrala, in functie de leziunile asociate.


126499297_1103048266796142_3273493229107771268_n.jpg
31/May/2021

Chirurgia este singura modalitate de a repara ACL, dar nu toți pacienții sunt buni candidați la operație. Pacienții care nu sunt eligibili pentru reparații chirurgicale pot constata că pot controla durerea și stabiliza genunchiul prin kinetoterapie și utilizarea aparatelor personalizate.


acid-hialuronic.jpg
31/May/2021

Aceste infiltratii asigura o lubrifiere adecvata si naturala in articulatii ce ajuta la reducerea procesului de frecare si de distrugere a cartilajului si joaca un rol in diminuarea nivelului de substante inflamatorii numite prostaglandine din lichidul articular formate in urma procesului de distrugere a articulatiilor.


180768690_1206085333159101_6861528419214216178_n.jpg
31/May/2021

Boala Dupuytren sau contractura Dupuytren reprezinta o afectiune care duce la deformarea mainii si care se poate dezvolta pe parcursul mai multor ani. Evolutia este lenta, progresiva, fiind caracterizata de ingrosarea si scurtarea tesutului fibros al fasciei palmare. Treptat, se vor forma noduli de tesut sub piele, care pot evolua lent, spre contractura degetelor mainii.
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata