Infiltratii cu Acid Hialuronic in Gonartroza ( Artroza genunchiului)

January 12, 2022 by Birisiu Carol0

Pentru Programari in Clinica de Recuperare Medicala SportCare

Strada: Glodeni Nr. 12

Sector 2

Telefon: 0766340757

OFERTA INFILTATII ACID HIALURONIC DE LA 700 RON

 

 

In timpul unei infiltratii cu acid hialuronic  o cantitate mica de acid hialuronic, adesea doar 2 ml, este injectata direct in capsula articulatiei genunchiului.

Obiectivele tratarii gonartrozei (artroza genunchiului) cu injectii cu acid hialuronic sunt urmatoarele:

 

 • Reduce durerea
 • Imbunatateste miscarea articulatiilor prin cresterea lubrifierii articulatiilor si reducerea frecarii si inflamatiei articulatiilor
 • Incetineste progresia artrozei

 

Injecțiile cu acid hialuronic sunt de obicei administrate la cabinetul medicului. In functie de marca utilizata, acest tratament presupune 1, 3, 4 sau 5 injectii. Daca este necesară mai mult de o injectie, injectiile se fac la o saptaman intre ele.

 

Ce face acidul hialuronic în articulatia genunchiului?

 

O articulație sanatoasa a genunchiului conține pana la 4 ml de lichid articular. Acidul hialuronic este o componenta cheie a lichidului articular. Ofera fluidului articular calitatea sa vâscoasă, alunecoasa, care face următoarele:

 

 • Permite suprafetelor acoperite cu cartilaj ale oaselor să alunece una pe cealalta, reducând astfel frecarea dintre oase.
 • Adauga protectie pentru a proteja articulatiile in timpul impactului (de exemplu, activitatea de sustinere a greutatii).

Vezi Anatomia genunchiului

 

Articulatiile afectate de artroza au de obicei o concentratie mai mica de acid hialuronic in lichidul articular decât articulatiile sanatoase si, prin urmare, o protectie mai mica împotriva frecarii si impactuluir. Acest lucru accelerează si mai mult procesul de degenerare a articulațiilor, creand un cerc vicios.

 

Cine poate primi injectii cu acid hialuronic pentru osteoartrita genunchiului?

 

Injecția cu acid hialuronic nu este un tratament de primă linie pentru artroza genunchiului. Acest tratament poate fi luat în considerare pentru cei care:infiltratii acid hialuronic artroza genunchi gonartroza

 • au artroza moderată a genunchiului cu simptome care afectează viata de zi cu zi.
 • nu iau medicamente pentru durere deoarece acestea pot cauza diverse reactii adverse cum ar fi afectarea rinichilor, probleme cardiace si/sau sângerare abdominală în cazul utilizării pe termen lung a AINS sau au alte afectiuni, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala si nu pot lua medicamente precum steroizii.
 • Arată îmbunătățiri după prima rundă de tratament. Astfel de cazuri pot beneficia de injecții suplimentare cu acid hialuronic atunci când simptomele osteoartritei reapar.5-6
 • Nu sunt eligibili pentru operație, doresc să amâne operația sau nu doresc să fie operați.

 

Când nu sunt adecvate injecțiile cu acid hialuronic?

Este posibil ca injectiile cu acid hialuronic să nu fie adecvate la unele persoane precum:

 

 • Femeile însărcinate sau care alăptează
 • Copii şi adolescenţi
 • Cei cu infecții bacteriene și alte infecții în și/sau în jurul genunchiului artrozic.
 • Cei cu o alergie cunoscută la produsele hialuronice.

În plus, cei care sunt alergici la ouă sau la alte produse de păsări (de exemplu, păsările de curte) sunt sfătuiți să-și informeze medicul.  Acest lucru se datorează faptului că anumite produse cu hialuronat sunt fabricate din piepteni de cocoș și ar putea să nu fie potrivite pentru astfel de pacienți.

 

 

Rezultatele injecțiilor cu acid hialuronic pentru osteoartrita genunchiului variază de la fiecare pacient. Unii oameni se confruntă cu o ameliorare completă din simptomele osteoartritei genunchiului, în timp ce alții beneficiază de o ameliorare partiala.

 

 

 • Ameliorarea durerii nu este imediata si, de obicei, incepe în jurul celei de a patra săptămână după infiltratia initiala.
 • Durata perioadelor de ameliorare poate varia de la 2 luni pana la 12 luni.
 • Regimurile de injectii multiple pot fi mai eficiente decât o singură injectie la unele persoane.
 • Injecțiile suplimentare pot oferi o usurare mai lungă de până la 3 ani la unii pacienti care prezintă o îmbunatatire initială cu acest tratament. Această perioadă lungă de ameliorare a durerii poate ajuta la amanarea interventiei chirurgicale de inlocuire totală a genunchiului in unele cazuri.

 

Cum funcționează injectiile cu acid hialuronic la genunchiul artrozic (gonartroza)

 

Cercetarile sugereaza că injectiile cu acid hialuronic pot functiona in mai multe moduri pentru a reduce simptomele cauzate de artroza. De exemplu, injectiile cu acid hialuronic pot reduce inflamatia, frecarea si  degenerarea lenta a cartilajului si a osului.

Efecte asupra durerii și inflamației genunchiului

Injectiile cu acid hialuronic pot reduce simptomele gonartrozei cu una sau mai multe dintre următoarele proprietati:

 

 • Lubrifiere. La unii oameni, vascozitatea acidului hialuronic poate oferi o lubrifiere mai bună și o absorbtie a socurilor in articulatia genunchiului. Aceste efecte pot reduce frecarea in articulatie, reducand astfel durerea si rigiditatea si prevenind pierderea cartilajului si a osului.
 • Efecte antiinflamatorii. Cercetările arată că injecțiile cu acid hialuronic pot oferi efecte antiinflamatorii, cum ar fi reducerea durerii, inflamației si/sau umflarea genunchiului.
 •  Efecte de calmare a durerii. La unii oameni, moleculele de acid hialuronic formează o bariera in jurul terminatiilor nervoase, impiedicând transmiterea semnalelor de durere către creier. Aceste molecule se leagă si de alte celule din genunchi care semnaleaza durerea. Prin aceste mecanisme, durerile de genunchi pot fi diminuate.

Vascozitatea acidului hialuronic poate avea, de asemenea, efecte pozitive asupra cartilajului, oaselor si altor tesuturi din jur din genunchi.

Efecte asupra cartilajului și osului genunchiului

In general, acidul hialuronic care se injectează în genunchi ramane in articulatie doar cateva zile. Cu toate acestea, rezultatele pot dura luni de zile. Sustinatorii cred că această ameliorare extinsa a durerii sugereaza că injecțiile cu acid hialuronic pot modifica de fapt procesul bolii artrozice – si nu doar suprima simptomele.

In mod specific, la unii oameni, injectiile cu acid hialuronic la genunchi pot acționa prin:

 

 • Ajută la cresterea si protecția cartilajului prin stimularea cresterii celulelor producatoare de cartilaj, numite condrocite. Aceste injectii protejează, de asemenea, condrocitele existente, crescand astfel formarea totală a cartilajului.
 • Intarirea cartilajului existent prin producerea de proteine ​​importante (proteoglicani) si carbohidrati (glicozaminoglicani).
 • Intarirea osului existent prin modificarea densitatii si grosimii osului subcondral al genunchiului (os care se afla imediat sub cartilaj). Modificarile in structura osoasa pot ajuta la reducerea tensiunilor asupra cartilajului atunci cand genunchiul suporta greutate.
 • Stimuland organismul să-și producă propriul acid hialuronic, restabilind la randul sau cantitatea de acid hialuronic din genunchi si oferind efecte pe termen lung.
 • Aceste efecte pot ajuta la prevenirea progresiei artorzei.

 

Tehnica de injectare pentru administrarea acidului hialuronic la nivelul genunchiului se numește infiltratie intrarticulara. Termenul de infiltratie intrarticulara se refera la o injectie administrata direct in capsula articulara.

Această procedură este de obicei efectuată în cabinetul unui medic si efectuată de un medic ortoped. Unii reumatologi pot oferi si acest tratament. Procedura de injectare dureaza cateva minute si, de obicei, nu implică nicio pregătire prealabila. Cu toate acestea, este recomandabil să discutati istoricul medical si medicamentele curente cu medicul înainte de acest tratament.

 

Procedura pas cu pas pentru injectarea acidului hialuronic la genunchi

Procedura pentru infiltratii cu acid hialuronic la genunchi implica următorii pasi:

 

 • Pacientul fie sta intins pe spate cu genunchiul drept, fie sta drept cu genunchiul indoit – aceasta pozitie ar depinde de abordarea preferată a medicului de a introduce acul in capsula genunchiului.
 • Genunchiul este sters cu un dezinfectant, cum ar fi alcool sau iod.
 • Pacientului i se cere sa relaxeze mușchii picioarelor; acest lucru va facilita o infiltratie cu succes si, de asemenea, poate face infiltratia mai putin dureroasa.
 • Medicul poate administra un anestezic local, cum ar fi lidocaina, pentru a amorti zona.
 • Daca genunchiul este umflat cu exces de lichid, medicul poate aspira (extrage) acest lichid cu un ac și o seringa.

Această injectie este eficientă numai dacă acidul hialuronic este livrat direct in articulația genunchiului (nu în țesuturile din jur). Pentru o mai bună acuratete, unii medici preferă să folosească ultrasunetele in timp ce fac infiltratia. Un gel va fi aplicat pe pielea din apropierea locului de injectare, iar un tehnician va apasa usor un dispozitiv cu ultrasunete de mana pe pielea acoperită cu gel. O imagine a spatiului articular va fi proiectata pe un ecran de computer pentru ca medicul sa o vadă.

 • Folosind o seringa noua, sterila, medicul va injecta acidul hialuronic pe o parte a genunchiului.
 • Zona de infiltrare va fi curatată si bandajata.
 • Pacientului i se va spune să indrepte si să îndoaie genunchiul de mai multe ori pentru a ajuta la raspandirea materialului in intreaga articulatie a genunchiului.

Această tehnică de injectare necesită expertiza unui profesionist medical calificat, care poate administra acidul hialuronic in capsula articulara a genunchiului. Daca materialul este injectat in orice altă zonă a genunchiului, eficacitatea si siguranta procedurii pot fi reduse.

Dupa infiltratia cu acid hialuronic

Se recomanda o perioada de repaus de 12 pana la 24 de ore imediat după viscosuplimentare. Odihna după injectare ajuta la reducerea durerii prin injectie si, de asemenea, scade sansa ca acidul hialuronic sa fie indepartat de capsula articulară

 

În această perioadă de odihna, pacientii pot efectua activitati simple, cu impact redus, cum ar fi plimbări lente si scurte. Alergarea, transportul de sarcini grele si efectuarea altor activităti cu impact puternic sunt, in general, evitate in aceasta perioada. Efectele de calmare a durerii ale acestei proceduri apar de obicei în jurul celei de a patra saptamana după injectare.

 

Fizioterapie

De obicei, se recomandă un program de urmarire care sa includa kinetoterapie si exercitii la domiciliu pentru genunchi. Aceste practici ajută la construirea si mentinerea fortei musculare din jurul articulatiei genunchiului.

 

 

Fizioterapia si exercitiile pot ajuta, de asemenea, la scaderea simptomelor artrozei genunchiului si la incetinirea degenerescentei articulatiilor. Pacientilor cu dureri severe li se poate prescrie balneoterapie.

 

Suplimente cu curcumina

Pe langă kinetoterapie, poate fi recomandat un supliment oral, cum ar fi curcumina, o substanta chimică găsita in mod natural în condimentele de turmeric. Există unele dovezi că administrarea de suplimente de curcumina poate imbunatati rezultatul tratamentului cu injectie cu acid hialuronic pentru artroza.

Efecte secundare si riscuri ale injecțiilor cu acid hialuronic pentru osteoartrita genunchiului

Injectia cu acid hialuronic pentru genunchi este de obicei considerată o procedura sigură, dar, ca orice procedură medicală, poate prezenta unele efecte secundare si riscuri.

 

 • Cele mai frecvente efecte secundare ale acestei proceduri includ umflarea usoara si durerea la locul injectarii.
 • Riscurile, desi rare, pot include reactii artritice pseudo-septice. Artrita pseudo-septică este o reactie inflamatorie severa sau eruptie la locul injectării. Daca apare aceasta reactie, este de obicei observată în primele trei zile de la injectare si poate fi tratata cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau steroizi.
 • Alte riscuri rare includ infectiile, reactiile alergice sau bursita. Daca apar astfel de semne sau simptome, se recomanda sa consultati imediat un medic.

Pentru Programari in Clinica de Recuperare Medicala SportCare

Strada: Glodeni Nr. 12

Sector 2

Telefon: 0766340757

OFERTA INFILTATII ACID HIALURONIC DE LA 700 RON


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata