Fractura-glezna.jpg

 

O gleznă ruptă poate avea in leziune o componenta a osului. Este posibil să aveti o gleznă fracturata ca urmare a unei miscari de rasucire de la un simplu pas gresit sau in urma unei caderi sau de la o trauma directa in timpul unui accident de masina, de exemplu.

 

Severitatea leziunilor la nivelul gleznei varianza.  Fracturile pot varia de la fisuri mici ale oaselor pana la rupturi osoase care pot patrunde pielea.fractura glezna ruptura glezna

 

Tratamentul unei fracturi de glezne depinde de locul fracturii si de severitatea fracturii osoase. O glezna rupta poate necesita o interventie chirurgicală pentru a stabilizare cu placi, tije sau suruburi in la nivelul osului rupt pentru a mentine pozitia corecta în timpul vindecarii.

 

Simptome

 

Daca aveti o glezna rupta, este posibil să aveti unele dintre urmatoarele semne si simptome:

 

 • Durere imediată, pulsatila
 • Umflatura la nivelul membrului inferior
 • Vanatai
 • Sensibilitate locala
 • Deformare locala
 • Dificultate sau durere la mers sau la suportarea greutatii

 

Cand sa vezi un medic

 

Consultati un medic daca exista o deformare evidenta, daca durerea si edemul nu se amelioreaza sau daca durerea si umflarea se agraveaza in timp. De asemenea, consultați un medic daca traumatismul interfereaza cu mersul pe jos.

 

Cauze

 

O glezna rupta este de obicei rezultatul unei miscari de rasucire, dar poate fi cauzata si de o lovitura directa la nivelul gleznei.

 

Cele mai frecvente cauze ale unei fracturi de glezna includ:

 

 • Accidente auto. Leziunile prin strivire frecvente in accidentele de masină pot provoca leziuni care necesita interventia chirurgicala.
 • Caderi. Impiedicarea si caderea va pote rupe oasele gleznei, la fel ca si aterizarea in picioare de la o inaltime mica.
 • Imiedicarea prin pasi gresiti. Uneori, doar prin a „calca stramb” poate induce o fractura printr-o miscare de rasucire fortata.

 

Factori de risc

 

Este posibil să aveti un risc mai mare de a va fractura glezna daca:

 

 • Participati la sporturi de mare impact. Tensiunile, loviturile directe si leziunile de rasucire care apar în sporturi precum baschetul, fotbalul, gimnastica, tenis si fotbalul pot provoca fracturi de glezna.
 • Utilizati tehnica sau echipament sportiv neadecvat. Echipamentele defectuoase, cum ar fi pantofii prea uzati sau nepotriviti activitatii efectuate, pot contribui la fracturi de stres si accidentari. Tehnicile de antrenament necorespunzatoare, cum ar fi neincalzirea si intinderea, pot provoca, de asemenea, leziuni la glezna.
 • Cresterea brusca a nivelului de activitate. Indiferent daca esti un atlet profesionist sau cineva care tocmai a inceput sa faca miscare, cresterea brusca a frecventei sau a duratei sesiunilor de exercitii poate creste riscul unei fracturi de stres.
 • Scaderea densitatii osoase (osteoporoza) va poate expune riscului mai mare de a fractura un os al gleznei.
 • Fumat. Fumatul poate creste riscul de a dezvolta osteoporoză. Studiile arata, de asemenea, că vindecarea după o fractura poate dura mai mult la persoanele care fumeaza.

 

Complicații

 

Complicatiile unei glezne rupte sunt mai putin frecvente, dar pot include:

 

 • Artroza. Fracturile care se extind in articulatie pot provoca artroza in timp. Daca glezna incepe să te doara mult timp, este recomandat sa se faca un consult medical.
 • Infectia osoasa (osteomielita). Dacă aveti o fractura deschisa, adica un capat al osului iese prin piele, osul dumneavoastra poate fi expus la bacterii care cel mai probabil vor provoaca o infectie.
 • Sindromul de compartiment. Aceasta afectiune poate aparea rar in cazul fracturilor de glezna. Provoaca durere, umflare si necroza in muschii afectati si este o urgenta medicochirurgicala.
 • Leziuni ale nervilor sau ale vaselor de sânge. Trauma la gleznă poate răni nervii si vasele de sange, uneori chiar rupandu-le. Căutati atenție imediată daca observati orice amorteala sau probleme de circulatie. Lipsa fluxului sanguin poate cauza necroza osoasa sau chiar ischemia piciorului.

 

Prevenirea

 

Aceste sfaturi de baza in sport si siguranță pot ajuta la prevenirea leziunilor de la nivelul gleznei:

 

 • Purtati incaltaminte corespunzatoare. Folositi pantofi de drumeție pe teren accidentat. Alege incaltaminte sportiva potrivita pentru sportul ales.
 • Inlocuiti regulat incalmitea stricata. Aruncati adidasii de indata ce talpa sau calcaiul se uzează sau daca pantofii sunt uzati neuniform. Dacă alergi, inlocuieste-ti adidasii la fiecare 300 până la 400 de kilometrii.
 • Incalzirea este estentiala. Acest principiu se aplică unui nou program de fitness si fiecarui antrenament individual.
 • Intareste oasele. Obtineti suficient calciu si vitamina D. Alimentele bogate in calciu includ laptele, iaurtul si branza.
 • Intareste-ti muschii gleznei. Dacă suntesi predispus sa va rasuciti glezna, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru exercitii care sa va ajute la intărirea muschilor de sustinere ai gleznei.

 

Diagnostic

 

Medicul va examina glezna pentru a verifica punctele sensibile. Locatia exacta a durerii poate ajuta la determinarea cauzei acesteia.fractura glezna ruptura glezna

 

Medicul va poate muta piciorul in diferite pozitii pentru a vă verifica aria de mișcare. Vi se poate cere să mergeti pe o distanta scurta, astfel incât sa va putem examin examina mersul.

 

Teste

 

Dacă semnele și simptomele dumneavoastră sugerează o pauza sau o fractură, se poate sugera unul sau mai multe dint

fractura glezna ruptura glezna

re următoarele teste imagistice.

 • raze X. Cele mai multe fracturi de gleznă pot fi vizualizate pe radiografii.
 • Tomografia computerizată (CT). CT preia raze X din mai multe unghiuri diferite si le combină pentru a realiza imagini in sectiune transversala ale structurilor interne ale corpului dumneavoastră. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). RMN-ul foloseste unde radio si un camp magnetic puternic pentru a crea imagini foarte detaliate ale ligamentelor care va ajuta sa va tineti glezna.

 

 

Tratament

 

Tratamentele pentru o gleznă rupta vor varia, în functie de osul rupt si de severitatea leziunii.

 

Medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un analgezic fara prescriptie medicala sau anifinflamatorii nesteroidiene.

 

Terapie

Dupa ce osul s-a vindecat, probabil ca va trebui să restabiliti miscarile normale ale articulatiei si sa restabiliti functia normala a muschiilor si ligamentelor rigide de la nivelul gleznei. Un kinetoterapeut sau un medic de recuperare medicala va poate invata exercitii pentru a va îmbunatati flexibilitatea, echilibrul si forta.

 

Proceduri chirurgicale sau alte proceduri

 

 

 • Reducere. Daca aveti o fractura deplasata, ceea ce inseamnă că cele două capete ale fracturii nu sunt aliniate bine, este necesara manipularea capetelor osoase inapoi in pozitia lor corecta. Acest proces se numeste reducere. In funcție de durere si de umflare pe care o aveti, este posibil să aveti nevoie de un relaxant muscular, un sedativ sau un anestezic local pentru a amorti zona inainte de această procedura.
 • Imobilizare. Un os rupt trebuie imobilizat pentru a se putea vindeca. In cele mai multe cazuri, acest lucru necesită o cizma speciala sau o ghipsa.
 • Interventie chirurgicala. In unele cazuri, o fractura de glezna poate avea nevoie de stabilizarea fracturilor cu ajutorul placilor sau suruburilor pentru a menține pozitia corecta a oaselor in timpul vindecarii. Aceste materiale pot fi îndepărtate după vindecarea fracturii dacă sunt proeminente sau dureroase.

fractura glezna ruptura glezna


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata