Leziunea ligamentului incrucisat anterior

June 6, 2021 by Birisiu Carol0
3403e664e62644d18022bdb49e75ea90.jpg

Leziunea ligamentului incrucisat anterior

Leziunea ligamentului incrucisat anterior este adesea ranit in timpul activitatilor sportive. Sportivii care prractca fotbal si baschet, sunt mai susceptibili de a rani ligamentele lor cruciat anterioare. Schimbarea directiei rapid sau aterizarea incorecta de la un salt poate rupe acest ligament.  Aproximativ jumatate din toate leziunile la ligamentul incrucisat anterior apar impreuna cu deteriorarea altor structuri din genunchi. Cum ar fi cartilajul articular, meniscus, sau alte ligamente.Leziunea ligamentului cruciat anterior este o afectiune grava.

Ligamentul incrucisat anterior este pozitionat la nivelul articulatiei genunchiului. Articulatie complexa a organismului nostru care este formata din trei oase (femurul- cel mai lung os, tibia si rotula sau patela). Ele sunt conectate intre ele si cu musculatura prin tendoane si ligamente. Ligamentele de la nivelul articulatiei genunchiului sunt benzi de tesut elastic care functioneaza impreuna pentru a oferi stabilitate multidirectionala genunchiului.

Leziunea ligamentului cruciat anterior

In cele mai multe cazuri, ruptura de ligament incrucisat anterior se produce in timpul activitatilor care pun presiune pe genunchi, astfel ca majoritatea traumatismelor de genunchi sunt de natura sportiva, atat la nivel de performanta, cat si recreational.

Schimbarile rapide de directie si decelerarea brusca sunt principalele mecanismele de producere a rupturii de ligament anterior in situatia practicarii unor sporturi precum schiatul, fotbalul, tenisul sau baschetul. Contactul direct puternic este cauza comun intalnita in sporturile de contact (lupte).Pe langa practicarea unor sporturi, anumiti factori pot sa favorizeze, sa creasca riscul de leziune a ligamentului incrucisat anterior: genul feminin (posibil prin diferentele biologice, hormonale), purtarea unor incaltari neadecvate in timpul activitatilor fizice, echipamente sportive neadaptate corespunzator (de exemplu, legaturile la schi), practicarea sporturilor pe suprafete artificiale (gazon artificial).

Tratament

Tratamentul leziunilor ligamentului incrucisat anterior (LIA) este individualizat in functie de: varsta pacientului; nivelul de activitate: sedentarism vs. practicarea de activitati fizice (recreational si de performanta); gradul de instabilitate a genunchiului; prezenta artrozei. Interventia chirurgicala trebuie corelata cu: statusul fizic al pacientului, nivelul de antrenament, locul de munca, capacitatea de a face kinetoterapia post-interventie.

Tratamentul poate fi conservator (nechirurgical) si chirurgical.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata