Deformarea in butoniera

June 6, 2021 by Birisiu Carol0
49b42819c80348c18f81f5c079680f9f-e1623336465715.jpg

Deformarea in butoniera

 

Deformarea in butoniera este rezultatul unei leziuni a tendoanelor care indreapta articulatia mediana a degetului. Rezultatul este ca articulatia mediana a degetului ranit nu se va indrepta, in timp ce varful degetului se indoaie inapoi. Cu exceptia cazului in care acest prejudiciu este tratat cu promptitudine, deformarea poate progresa, rezultand in deformare permanenta si functionarea afectata.Tendoanele care permit fiecarui deget sa se indrepte par la prima vedere niste structure relative simple.  Tendoanele reprezinta un mecanism complex si elegant,  echilibrat, care permite un control foarte fin al miscarii fiecarei articulatii a degetului. Cand acest mecanism este deteriorat in anumite zone, echilibrul poate fi distrus. Rezultatul este un deget care nu functioneaza corect. De-a lungul timpului, dezechilibrul poate duce la contracturi (strangere a tendoanelor) si la alte modificari care au ca rezultat un deget permanent stramb. Deformarea in butoniera este o astfel de problema, care afecteaza tendoanele extensoare ale degetului.

Cauze

Deformarea Boutonnière este cauzata in general de o lovitura puternica in partea superioara (dorsala) a unei articulatii centrale indoite (flexibile) a unui deget. De asemenea, poate fi cauzata de o taietura pe partea de sus a degetului, care poate sfarsi alunecarea centrala (tendonul) de la atasamentul sau la os. Leziunea arata ca o butoniera (“boutonnière” in franceza).

Initial degetul este dureros si umflat in jurul articulatiei . Articulatia nu se poate indrepta in intregime prin mijloace proprii. Degetul poate fi de obicei indreptat cu usurinta cu ajutorul celeilalte maini. In cele din urma dezechilibrul duce la forma tipica a degetului cu o deformare in butoniera.
Deformarea in butoniera apare atunci cand insertia tendonului extensor de la nivelul falangei mijlocii este afectata (rupta). Aceasta zona se numeste “alunecare central”. Acesta insertie a tendonului poate fi afectata in multe feluri. Alunecarea centrala poate fi pur si simplu deteriorata atunci cand se produce un traumatism prin taiere pe partea dorsala a articulatiei degetului mijlociu, (articulatia PIF), sau cand o cantitate mica de os este trasa o data cu tendonul, medicii o numesc fractura prin avulsie. Insertia poate fi, de asemenea, rupta atunci cand articulatia PIF este dislocata, si falanga mijlocie se disloca spre palma.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata