Fractura de acetabular

June 6, 2021 by Birisiu Carol0
a00511f13.jpg

Fractura de acetabular

Fractura de acetabular

Fractura de acetabular este o pauza in portiunea de soclu a articulatiei soldului “minge-si-soclu”. Aceste fracturi ale soclului soldului nu sunt comune . Apar mult mai putin frecvent decat fracturile femurului superior sau ale capului femural . Majoritatea fracturilor acetabulare sunt cauzate de un anumit tip de eveniment de inalta energie. De multe ori pacientii vor avea leziuni suplimentare care necesita tratament imediat. Intr-un numar mai mic de cazuri, un incident cu energie scazuta, poate provoca o fractura acetabulara. Tratamentul pentru fracturile acetabulare implica adesea o interventie chirurgicala.

Fractura de acetabular

 

Soldul este unul dintre cele mai mari articulatii ale corpului. Este vorba despre o articulatie cu “cap sferic”. Soclul este format din acetabul, care face parte din pelvis. Mingea este capul femural, care este capatul superior al femurului (osul lighunos).Suprafetele osoase ale bilei si soclului sunt acoperite cu cartilaj articular – o substanta neteda, alunecoasa. Ea protejeaza si amortizeaza oasele si le permite sa se miste cu usurinta. Benzile de tesut numite ligamente conecteaza un os la altul. Aceste ligamente ajuta la asigurarea atat a functiei, cat si a stabilitatii articulatiei soldului. Nervii principali, vasele de sange si portiunile intestinului,  si organelor de reproducere trec in interiorul sau aproape de pelvis. Aceste structuri pot fi uneori deteriorate ca urmare a unui prejudiciu la acetabulum.

Fractura de acetabular

Suprafetele osoase ale bilei si soclului sunt acoperite cu cartilaj articular – o substanta neteda, alunecoasa, care protejeaza si amortizeaza oasele si le permite sa se miste cu usurinta. Benzile de tesut numite ligamente conecteaza un os la altul. Aceste ligamente ajuta la asigurarea atat a functiei, cat si a stabilitatii articulatiei soldului, permitandu-i sa se miste fara a cadea din soclu. Nervii principali, vasele de sange si portiunile intestinului, vezicii urinare si organelor de reproducere trec toate in interiorul sau aproape de pelvis. Aceste structuri pot fi uneori deteriorate ca urmare a unui prejudiciu la acetabulum.Fractura de acetabul Fractura de acetabul

 

 

Fractura de acetabul

Cauze

Fractura de acetabula rezulta atunci cand o forta conduce capul femurului impotriva acetabulului. Aceasta forta poate fi transmisa de la genunchi (cum ar fi lovirea genunchiului de plansa de bord intr-o coliziune frontala a masinii) sau din lateral (cum ar fi caderea de pe o scara direct pe sold). In functie de directia fortei, capul femurului este uneori impins afara din soclul soldului, o leziune numita luxatie a soldului. Atunci cand fractura este cauzata de un impact energetic ridicat, pacientii sufera adesea sangerari extensive si au alte leziuni grave care necesita o atentie urgenta. Fracturile acetabulare sunt uneori cauzate de os slab sau insuficient. Acest lucru este cel mai frecvent la pacientii mai in varsta ale caror oase au devenit slabite de osteoporoza. Desi acesti pacienti nu au adesea alte leziuni, pot avea probleme medicale complicate, cum ar fi bolile de inima sau diabetul.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata