Luxatia de sold congenitala

June 6, 2021 by Birisiu Carol0
be05027a4fc041079fb185d64462de19-1200x780.jpg

Dislocarea developmentala a soldului apare atunci cand capul femural este fortat din cavitatea unde ar trebui sa stea in mod normal (in osul soldului, numit acetabulum, o suprafata concava a pelvisului. Aceasta dislocare are loc, de regula, dupa ce o forta majora disloca soldul.

Soldul este o articulatie “cu bila si soclu”. Intr-un sold normal, bila de la capatul superior al osului superior (femur) se potriveste ferm in soclu, care face parte din osul pelvisului mare. La bebelusii si copiii cu displazie de dezvoltare (luxatie) a soldului (DDH), articulatia soldului nu s-a format normal. Bila este slabita in soclu si poate fi usor de dislocat.

Cauze

 

Luxatia congenitala a soldului tinde sa apara in familii. Acesta poate fi prezenta in ambele solduri si in orice individ. De obicei afecteaza soldul stang si este predominant in:

Fete
Copii nascuti
Bebelusii nascuti in pozitia de breech (mai ales cu picioarele in sus de umeri). Academia Americana de Pediatrie recomanda acum screening-ul cu ultrasunete al tuturor copiilor de sex feminin.
Istoricul familial
Oligohidramnios (niveluri scazute de lichid amniotic)

Dislocarea developmentala a soldului

Tratament – Dislocarea developmentala a soldului

Daca nu exista alte traumatisme, medicul va administra un anestezic sau un sedativ pacientului si va manipula oasele pana le va aduce inapoi in pozitia lor corecta.

In unele cazuri, procedura aceasta (numita reductie) trebue sa fie facuta intr-o sala de operatii, cu anestezie. In cazuri rare, tesuturile moi desprinse sau rupte sau mici fragmente de os blocheaza osul femural, impiedicandu-l sa intre la loc in cavitatea din pelvis (acetabulum). Cand se intampla acest lucru, este nevoie de o interventie chirurgicala, pentru a indeparta orice resturi de tesuturi si pentru a pozitiona corect oasele.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata