Cifoza lui Scheuermann

June 6, 2021 by Birisiu Carol0
a00423f02.jpg

Cifoza lui Scheuermann

Cifoza lui Scheuermann este numita dupa radiologul danez care a descris mai intai starea.

Ca si cifoza posturala, cifoza lui Scheuermann devine adesea evidenta in adolescenta. Cu toate acestea, cifoza Scheuermann poate duce la o deformare mult mai severa decat cifoza posturala – in special la pacientii subtiri.

Cifoza Scheuermann este cauzata de o anomalie structurala a coloanei vertebrale. O radiografie din lateral va arata ca, mai degraba decat forma dreptunghiulara normala, mai multe vertebre consecutive au o forma mai triunghiulara. Aceasta forma neregulata face ca vertebrele sa fie blocate impreuna spre partea din fata a coloanei vertebrale, reducand spatiul normal si creand o curbura exagerata.

Cifoza lui Scheuermann

Curba cauzata de cifoza Scheuermann este de obicei ascutita si unghiulara. Spre deosebire de un pacient cu cifoza posturala, un pacient cu cifoza Scheuermann nu este capabil sa corecteze curba stand drept in picioare.

Cifoza Scheuermann afecteaza de obicei coloana toracica, dar ocazional se dezvolta in coloana lombara (inferioara) a coloanei vertebrale. Conditia este mai frecventa la baieti decat fetele si inceteaza sa progreseze odata ce cresterea este completa.

Cifoza lui Scheuermann poate fi uneori dureroasa. Daca durerea este prezenta, aceasta este de obicei simtita in partea cea mai inalta sau “varful” curbei. Durerea poate fi, de asemenea, simtita in partea inferioara a spatelui. Acest lucru rezulta atunci cand coloana vertebrala incearca sa compenseze partea superioara a spatelui rotunjita prin cresterea curbei naturale interioare a partii inferioare a spatelui. Activitatea poate duce la inrautatirea durerii, dupa cum poate dura

Simptome la Cifoza lui Scheuermann

Semnele si simptomele cifozei variaza in functie de cauza si severitatea curbei. Acestea pot include:

 • Umeri rotunjiti
 • Un bizon vizibil pe spate
 • Dureri de spate usoare
 • Oboseala
 • Rigiditate coloana
 • Muschi ischiogambieri stransi (muschii din partea din spate a coapsei)

  Rareori, in timp, curbele progresive pot duce la:

 • Slabiciune, amorteala sau furnicaturi la nivelul picioarelor
 • Pierderea senzatiei
 • Dificultati de respiratie sau alte dificultati de respiratie

Cifoza coloanei vertebrale

Cifoza este o tulburare spinala, in care o curba exterioara excesiva a coloanei vertebrale duce la o rotunjire anormala a spatelui superior. Conditia este uneori cunoscuta sub numele de  “cocosare”. Cifoza poate aparea la orice varsta, dar este comuna in timpul adolescentei.

In majoritatea cazurilor, cifoza provoaca cateva probleme si nu necesita tratament. Ocazional, un pacient poate avea nevoie sa poarte corsete sau de a face exercitii pentru a imbunatati postura si de a consolida coloana vertebrala. In cazurile severe, cifoza poate fi dureroasa, poate provoca o deformare spinala semnificativa si poate duce la probleme de respiratie. Pacientii cu cifoza severa pot avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a ajuta la reducerea curbei excesive a coloanei vertebrale si pentru a imbunatati simptomele acestora.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata