Tumora sau chist sinovial?

May 31, 2021 by Birisiu Carol0

Tumora sau chist sinovial?

Tumora sau chist sinovial sunt “formatiuni tumorale” necanceroase care se dezvoltă cel mai frecvent de-a lungul tendoanelor sau articulațiilor încheieturilor sau mâinilor. De asemenea, pot apărea la nivelul gleznelor și picioarelor. Ele sunt de obicei rotunde sau ovale și sunt umplute cu un lichid de tip jeleu.
Chisturile mici pot avea dimensiunea bobului de mazăre, în timp ce cele mai mari pot avea un diametru de aproximativ 2,5 cm. Dacă apasă pe un nerv din apropiere, ele pot fi dureroase. Localizarea lor poate interfera uneori cu mișcarea articulațiilor.

În timpul examenului fizic, se poate aplica presiune asupra chistului pentru a testa sensibilitatea sau disconfortul. Putem încerca să străluceascim o lumină prin chist pentru a determina dacă este o masă solidă sau plină de lichid.

Recomandari

Putem recomanda, de asemenea, teste imagistice – cum ar fi raze X, ultrasunete sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi artrita sau o tumoare. RMN și ultrasunetele pot localiza, de asemenea, chisturi ascunse (oculte)
Chisturile mici pot avea dimensiunea bobului de mazăre, în timp ce cele mai mari pot avea un diametru de aproximativ 2,5 cm. Dacă apasă pe un nerv din apropiere, ele pot fi dureroase. Localizarea lor poate interfera uneori cu mișcarea articulațiilor

.
Nimeni nu știe exact ce cauzează dezvoltarea unui chist sinovial. Se dezvoltă dintr-o articulație sau din căptușeala unui tendon, arătând ca un mic balon de apă pe o tulpină și pare să apară atunci când țesutul care înconjoară o articulație sau un tendon se umflă din loc. În interiorul chistului se află un fluid de lubrifiere gros, similar cu cel găsit în articulații sau în jurul tendoanelor.
Dacă nu aveți simptome, nu este necesar niciun tratament. În multe cazuri, chisturile dispar de la sine. Dar dacă chistul sinovial vă cauzează probleme, se poate încerca să scurgem chistul cu un ac. Îndepărtarea chirurgicala este, de asemenea, o opțiune.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Pe scurt


Daca va doriti o rezolvare rapida si pofitabila a problemelor dumneavoastra de sanatate, contactati-ma si lasati-ma sa va ofer ajutorul meu
Aboneaza-te la newsletter


Lasa-ti email-ul in casuta de mai jos si te voi  ajuta sa iti rezolvi problemele si de acasa!


Error: Contact form not found.


Website realizat de Luxury WJ Agency .

Ortoped Bucuresti - Dr. Birisiu Carol | Medic - Ortopedie Specializata